Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2014 17:34 - Данъчни облекчения за физически лица или Как законно да си намалим данъците
Автор: personalfinance Категория: Бизнес   
Прочетен: 6112 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.06.2014 09:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Данъчни облекчения за физически лица

или

Как законно да си намалим данъците

https://www.facebook.com/aghconsult?ref=hl  

Да. Това е напълно постижимо. Можете да направите дарение или да изберете да внасяте лични вноски за доброволно пенсионно или здравно осигуряване. Съществува вариант и да си купите осигурителен стаж. Можете да си направите и застраховка “Живот”. Ако сте младо семейство и сте теглили ипотечен жилищен кредит,  можете да намалите дължимите си данъци, но е необходимо да отговаряте на определени условия. Повечето хора са чували за някои от тези възможности или за всичките, но малцина са наясно със законовата уредба и как точно работят тези инструменти. А фактите са повече от изумителни.

Днес ще се запознаем с този въпрос в подробности използвайки примери и конкретни цифри. Обикновено човек започва работа около 25 годишна възраст и се пенсионира на 65г. Това са 40 години активен период в който всеки човек плаща данък върху доходите си. Разбира има хора, като адвокати, зъболекари, лекари, нотариуси и т.н. които ще работят докато се чувстват активни, в някои случаи още 15-20 години. За пример ще приемем, че нашият герой, г-н Хикс, е на 25 години и смята да се пенсионира на 65 години. За по-лесно смятане ще приемем, е данъчната му основа, след приспадане на социалните осигуровки е 1000 лв. Така за 40 години г-н Хикс ще плати 48 000 лв. данък. 

На основание чл. 19, ал. 1 от ЗДДФЛ, сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 се намалява с направените през годината лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки „Живот“ в общ размер до 10 на сто от сумата от годишните данъчни основи по чл. 17. *

 Използвайки тази възможност г-н Хикс може да намали данъчната си основа с до 100 лв. на месец, което от своя страна вече намалява дължимия за следващите 40 години данък до 43 200 лв. И ако сега има кой да посъветва г-н Хикс как да инвестира спестения в момента данък (в размер на 10 лв.) в подходящ финансов инструмент нищожната сега сума за 40 години би набъбнала до средно 44 000 лв. или благодарение на капитализираната лихва и разумната инвестиция г-н Хикс може не само да си върне всички платени данъци, но и да продължи да печели…..и това е само началото!

 Да видим сега какво може да се направи с освободените от данък 100 лв. на месец. Ще разгледаме различните варианти на застраховките „Живот“ (Рисково-осигурителен план, Спестовно-осигурителен план, Инвестиционен план) и ще ги съпоставим с депозит в банка. Поради ограничението на максималния срок за застраховките „Живот“ от 35 години всички следващи изчисления ще са за този срок. 

Депозит – г-н Хикс спестява по 100 лв. на месец в банка. При банковите депозити нямаме основание за данъчни преференции затова дължимият данък за периода ще е 42 000 лв. С допълнителната доходност сумата по депозита ще е 43 835 лв. За периода се дължи данък върху лихвите, сумата не е гарантирана, а сметката може да бъде запорирана по всяко време от всяка държавна институция. Ако г-н Хикс не доживее до края на периода неговите наследници ще получат натрупаната до момента сума, като ще дължат данък наследство върху натрупаната сума, както и данък върху лихвите на натрупаната до момента сума.

Рисково-осигурителен план Подходящ е за бизнесмени, хора които не желаят да спестяват и т.н. Дава възможност и за обезпечаване плащането по кредити в случай на смърт на застрахован кредитополучател. Предлага допълнителна застрахователна защита срещу рисковете:

·       Смърт вследствие на злополука;

·       Трайна нетрудоспособност, вследствие на злополука;

·       Освобождаване от премия при трайна нетрудоспособност;

·       Настъпване на тежко заболяване;

·       Хирургическо лечение;

·       Болничен престой.

Срещу сравнително малка премия предлага доста висока застрахователна сума.

Така с 100 лв. месечна вноска г-н Хикс може да си обезпечи около 200 000 лв. застрахователна сума.

Спестовно-осигурителен план - Гарантира получаване на предварително договорена сума, която се изплаща при изтичане на срока на застраховката или при смърт на застрахованото лице в срока на покритието. При изтичане на планирания период се изплаща сумата, увеличена с доходността от инвестициите през срока на договора. В случай на смърт се изплаща определената в договора застрахователна сума на посочените от клиента лица. Нейният размер може да бъде увеличен двойно, ако събитието е в резултат на злополука или тройно, ако събитието е в резултат на пътно-транспортно произшествие. 

Ако спестява стоте лев по този план г-н Хикс ще получи сумата 76 313 лв. при доживяване в края на периода, при загуба на живот на ползващите лица ще се изплати 57 140 лв. плюс натрупаната допълнителна доходност. Ако събитието е в резултат на злополука сумата ще е 114 280 лв. плюс натрупаната допълнителна доходност, а ако събитието е в резултат на пътно-транспортно произшествие сумата ще е 171 420 лв. плюс натрупаната допълнителна доходност. 

Предлагат се същите допълнителни покрития, както на рисково-осигурителния план.

 Допълнителни предимства – Не се дължи данък върху лихвите, не се дължи данък наследство, сметките са неприкосновени и не могат да бъдат запорирани!

Инвестиционен план - Финансов продукт, който ви дава възможност да избирате между различни варианти за инвестиране на международните финансови пазари. Продуктът съчетава застрахователната защита и данъчните преференции на традиционните застраховки Живот с възможността за професионално управление на средствата при различни нива на доходност и инвестиционен риск. Изключително гъвкав продукт с много възможни комбинации между рискова и инвестиционна час и възможност за допълнителни вноски по всяко време. След третата година може и да се тегли от инвестиционната част колкото и когато пожелаеш. 

Предлагат се същите допълнителни покрития, както на рисково-осигурителния план. 

Допълнителни предимства – Не се дължи данък върху лихвите, не се дължи данък наследство, сметките са неприкосновени и не могат да бъдат запорирани!

 

 

image

 

На първата графика е показана една от възможните комбинации: 10 лв. рискова част, 90 лв. инвестиционна част. В случай на смърт през договорения период ползващите лица ще получат гарантирано сумата от 35 815 лв. плюс текущата стойност на инвестиционните единици в инвестиционната сметка  При доживяване ако всички години са били сравнително добри може да се очаква сумата от 183 505 лв. Обикновено реалната стойност е между оптимистичния и неутралния сценарий, което означава очаквана печалба от над 100 000 лв. Във втората графика се показва как само с една допълнителна вноска от 1000€ крайната очаквана сума може да достигне почти 220 000 лв. 

Това е един нагледен пример как с спестен данък в размер на 10 лв. на месец може да се превърне в близо 44 000 лв. и по този начин да ви възстанови всички платени през кариерата ви данъци, а освободените от данък 100 лв. на месец могат да ви „заработят“ над 200 000 лв.

Точните изчисления зависят от възрастта, времевия хоризонт, избраният план, целите и инвестиционния профил на човека и са строго индивидуални.

 При проявен интерес може да се обадите на телефон 0876 67 67 12 за да аранжирате една информационна среща, на която да получите детайлна информация и да Ви се изготви личен план съобразен с целите и възможностите Ви.



 

 * Данъчните облекчения за доброволно осигуряване и застраховане могат да се ползват, както с подаване на годишна данъчна декларация, така и при авансовото облагане на доходите от трудови правоотношения и при годишното определяне на данъка от работодател по основно трудово правоотношение към 31 декември на данъчната година. В тези случаи данъчните облекчения за доброволно осигуряване и застраховане се ползват, при условие, че сумите са удържани от работодателя при изплащане на дохода от трудово правоотношение. Когато сумите не са удържани от работодателя, данъчните облекчения могат да се ползват по общия ред – с подаване на годишна данъчна декларация.

Ако през годината са придобити доходи от трудови правоотношения и възнаграждения по извънтрудови правоотношения, подаването на годишна данъчна декларация е задължително, включително, когато годишният размер на данъка за доходите от трудови правоотношения е определен от работодател по основно трудово правоотношение към 31 декември на данъчната година. В този случаи данъчните облекчения за доброволно осигуряване и застраховане могат да се ползват от сумата от годишните данъчни основи за двата вида доходи.

Ползването на предвидените в ЗДДФЛ данъчни облекчения е право, а не задължение. Ето защо, въпрос на личен избор е дали ще се ползва данъчно облекчение за доброволно осигуряване и застраховане или как ще се ползва – чрез работодателя и/или с подаване на годишна данъчна декларация......




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: personalfinance
Категория: Бизнес
Прочетен: 50330
Постинги: 8
Коментари: 7
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол