Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2014 14:32 - Паниката е по-голяма от проблема
Автор: personalfinance Категория: Бизнес   
Прочетен: 2471 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Атаката се пренесе и към ПИБ, но държавата
реагира бързо и обяви пълна финансова подкрепа

Най-лесно банка се убива с неизвестност: слухове, подозрения, обвинения и логичният им завършек - страх. Този смъртоносна комбинация беше използвана в последните две седмици грубо. След четвъртата по активи Корпоративна търговска банка, срещу която беше използван цял арсенал (самата банка и мажоритарният й собственик Цветан Василев директно обвиниха за това бившия им партньор и депутат от ДПС Делян Пеевски), тази седмица натискът се пренасочи към третата по големина банка - Първа инвестиционна банка. Вече доверието в системата е поразлюляно и не беше нужна ударната сила на прокуратура и медии - малко слухове, анонимни SMS-и и дописки по тях в жълти сайтове бяха достатъчни, за да извият опашки пред клоновете на финансовата институция. А непремереното изказване на депутата от БСП Антон Кутев, че някой (КОЙ) иска да срути валутния борд и атакува и втора неназована от него банка, само наля огън в маслото.

image


Ударът

Като се изключи ПИБ, в петък пред никоя банка нямаше сериозно напрежение. По информация на "Капитал" от няколко банки, включително и в ПИБ, са мобилизирани допълнително служители да обработват по-бързо заявките на клиентите. От ПИБ обявиха, че са изплатили само в петък 800 млн. лв. и затова затварят в 15 часа, в събота и неделя няма да обслужват клиенти и ще работи нормално от понеделник. "Банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти, за които е необходимо технологично време, за да бъдат налични в банката", се казва в съобщението на ПИБ.

Извън криминалния сюжет в казуса с ПИБ също бе завъртяно името на Делян Пеевски. При раздора с Цветан Василев той е преместил строителните фирми, които контролира - дружества като "Водстрой 98", "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", както и цигарените операции основно в ПИБ, разказаха няколко независими източника още преди седмици. Сега командата към тези фирми е била спешно да си изтеглят парите в петък, разказа представител на една от компаниите.

Опит за теглене на пари е имало и от държавно дружество, но той бързо е бил париран от финансовото министерство, съобщи източник от банковата система.

Държавната подкрепа


Индикациите са, че сега и управляващи, и опозиция, и всички институции са доста по-внимателни и кооперативни. Прокуратурата и ДАНС този път не са част от острието срещу банката, а извършват проверка по информация, че граждани са получавали вчера електронни писма и SMS-и, които ги съветват да теглят спестяванията си от ПИБ. Вътрешният министър Цветлин Йовчев лично показа банковата си карта и заяви, че не си тегли парите. Позитивно е и че тегленият от ПИБ кеш в голямата си част се пренасочва към други банки - признак на което са опашките за внасяне на пари, което говори, че доверие в системата има. Просто в момента страхът и паниката надделяват и за съжаление начинът те да бъдат успокоени е с много пари.

Този път залогът е огромен, защото двете институции с техните сумарно 15 млрд. лв. активи просто са вече твърде големи. Затова и е нужно решително действие. Българската народна банка вече заяви категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората. Това означава, че централната банка този път вади базуката си. БНБ разполага с 5 млрд. лв. собствени средства в управление "Банково" - част от тях са монетарно злато, но поне половината са използваеми. "Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани", казва управителят на БНБ Иван Искров в изявление по темата.

Неофициалната информация е, че вече и държавата няма колебания да се включи и да налива ликвидност с всички средства. През седмицата правителството пласира 3 млрд. лв. дълг на международните пазари, като голямата част от него ще е необходима чак в началото на 2015 г. Дотогава той ще е част от фискалния резерв и може да бъде депозиран в банката.

Всичко това ще си има цена, но за нея трябва да се мисли по-късно. Както и за вината на организаторите на атаките, банкерите и регулаторите. Сега най-важното е да се покаже на всеки, че ако тръгне да събаря банковата система, ще я изгуби и ще понесе цялата тежест на държавната репресия. А за това основната отговорност имат държавните институции, но главната роля играе всеки вложител.

в-к Капитал










 



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. haralanov - ..................................
29.06.2014 15:56
Чл. 107 от НК: Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
цитирай
2. shtirlic - ха ха хе
29.06.2014 18:55
Че то по тоя член всички банкери до сега трябваше да са с ефективни присъди бре, до минала година ревяхте колко предприятия са закрили, сега ревете, че себе си искат да закрият, ами ще се закрият щото са паразити. Вие не знаете ли, че ЕБЦ вече обяви нулеви ставки по депозитите, какво се правите, че проблема е малък, цяла Европа я тресе, пък видите ли ние се били остров на стабилността - аде бе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: personalfinance
Категория: Бизнес
Прочетен: 50320
Постинги: 8
Коментари: 7
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол